Fysiotheraphie/Chiropractie

Tijdens de revalidatie werken wij als team aan optimalisatie van het bewegingspatroon van uw paard. Dit wil zeggen dat het paard zich op een correcte manier moet kunnen voortbewegen, ongeacht of dit aan de hand of onder de ruiter is. Om dit te bereiken kunnen fysiotherapie en/of chiropractie een onderdeel van het revalidatieprogramma zijn. De behandelingen zijn erop gericht om het herstelproces van het paardenlichaam zo goed mogelijk te stimuleren en te ondersteunen.

Chiropractie

Wervelkolom-problematiek of klachten aan de ledematen kunnen ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Deze gewrichtsstoornissen worden ook wel ‘mobiliteitsbeperkingen’ of ‘blokkades’ genoemd. Bewegingen verlopen niet soepel en worden als pijnlijk ervaren. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Het doel van chiropractie is het beter laten functioneren van de gewrichten en zo de houding en bewegingen te verbeteren. Door met een speciale techniek de gewrichten te manipuleren kan de beweeglijkheid van de gewrichten worden vergroot. De stijfheid en pijnlijkheid worden zo verholpen.

Massage

Zoals eerder genoemd kan het voorkomen dat de spieren van het paard verkrampt zijn geraakt. Verschillende massagetechnieken worden toegepast om dit te verhelpen. Het doel is verbetering van de doorbloeding, normalisering van de spierspanning en eventueel aanwezige zwelling te verminderen. Daarnaast kan er een speciale techniek worden toegepast om pijn te dempen of om verklevingen van bindweefsel of littekenweefsel af te breken. Een combinatie van chiropractie en massage wordt vaak uitgevoerd om een maximaal versoepelend effect te verkrijgen.

Actieve revalidatie

Het is van het grootste belang dat de bovengenoemde soepelheid van spieren en gewrichten op de juiste manier wordt onderhouden en verder wordt geoptimaliseerd. Tevens is het noodzakelijk dat het paard verder aansterkt, op het gebied van kracht, coördinatie en het uithoudingsvermogen. Zo kan de kans op een herhaling van de klachten beperkt worden. Dit is mogelijk door het paard gericht en met een zekere opbouw te trainen. Deze training kan bijvoorbeeld bestaan uit aquatraining, stapwerk of longeerwerk.

Begeleiding

Tijdens en na de revalidatie wordt u als eigenaar begeleid zodat het effect van de behandeling zoveel mogelijk gewaarborgd blijft. Ons advies kan betrekking hebben op voeding, rust en/of beweging, de bodem waarop getraind wordt, stalmanagement, houding van de ruiter, de ligging van het zadel en de rijtechniek. Tevens kan de eigenaar oefeningen meekrijgen om zo het effect van de behandeling nog zelf te kunnen ondersteunen.

Voor nadere informatie kunt u doorlinken naar : De Fysiospecialist