Equine Aquatrainer

Bij veel revalidaties zetten we de Equine-Aquatrainer als therapeutisch instrument in. Eenvoudig gezegd leren we het paard, door te bewegen in water, zijn lichaam (weer) op de juiste manier te gebruiken. De Equine-Aquatrainer is het beste te omschrijven als een sluis die gevuld kan worden met water. In deze sluis beweegt het paard op een loopband die op elke gewenste snelheid gezet kan worden (tot 15 km/u). Het waterniveau kan worden ingezet van 0 cm tot een maximale hoogte van 1.60 m. Voor elk paard stellen we een individueel programma op dat is samengesteld uit variërende snelheden en variërende waterhoogtes.

Alle paarden zijn verschillend en hun klachten ook. Het grote voordeel van de Equine-Aquatrainer is dat we dit instrument voor zeer uiteenlopende klachten kunnen inzetten. Want door te trainen in water, maken we gebruik van de weerstand en de opwaartse kracht die water biedt en profiteren we van de ontspannings-, koelings- en massage-effecten.

Voor peesblessures bijvoorbeeld, is de opwaartse kracht van het water een belangrijk element. Hiervoor is het van belang dat het paard in hoog water loopt om de belasting op pezen en gewrichten te verminderen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat lopen in water dat tot schouderhoogte komt, een afname in belasting geeft van 50%. Bij een dergelijke blessure is een geringe belasting noodzakelijk voor het functionele herstel. Door te trainen op deze wijze wordt de mate van belastbaarheid van de pees bevorderd. Daarnaast heeft het koelende effect van het water een positieve werking bij dergelijke klachten.

Bij rugproblemen, een oorzaak van veel kreupelheden, is juist de weerstand van het water van belang in het herstelproces. Door de weerstand van het water worden de spieren meer getraind en bij lager water tilt het paard zijn benen hoger op, waardoor het bekken naar achteren kantelt en er lengte wordt gemaakt in de bovenlijn. Dit is wat we graag willen zien: dat een paard door de kanteling van het bekken en verlenging van de rug- en halsspieren in staat is zijn achterbenen goed onder het lichaam te zetten en beweegt met juist ruggebruik. Op deze manier trainen we onbelast en op ontspannen wijze een goed achterbeengebruik van het dier, terwijl de rug- en buikspieren optimaal aan het werk gezet worden. Het paard onbelast op de juiste manier laten bewegen is een belangrijk startpunt, want hierdoor kan in een volgend stadium het belast bewegen weer opgepakt worden.

Revalidatiekliniek `De Hofstede` is in september 2005 als eerste in Nederland gestart met de Equine-Aquatrainer en beschikt over ruime ervaring voor wat betreft de mogelijkheden van aquatraining als trainingsinstrument én als therapeutisch instrument binnen de revalidatie. De Equine-Aquatrainer bij `De Hofstede` verschilt van reguliere aquatrainers door de mogelijkheid om paarden tot een hoogte van 1.60 m in het water te laten lopen, waardoor er optimaal gebruik gemaakt wordt van de opwaartse kracht en de weerstand van het water.

Ook voor paarden zonder probleem in het bewegingsapparaat is een trainingsprogramma in de Equine-Aquatrainer nuttig. Het stimuleert onbelast de juiste spieropbouw en verbetert het uithoudingsvermogen. Twintig minuten in de aquatrainer staat, qua intensiteit, ongeveer gelijk aan een uur tot anderhalf uur training onder het zadel.